Bas Ekkelboom neemt met vier kampioenschappen afscheid van KOSC

Na vele jaren trouwe dienst bij KOSC heeft trainer/coach Bas Ekkelboom een nieuwe uitdaging gevonden. Volgend seizoen traint hij het eerste damesteam van NEO in Borne.  Zijn afscheid bij de Ootmarsumse club gaat zeker niet geruisloos, want ‘de kleine generaal’ was maar liefst bij 4 kampioenschappen betrokken. Dit kwartet titels bestaat uit KOSC Vrouwen 1, KOSC MO 17-1, KOSC/DTC MO 15-1 en KOSC 7. Bij deze vier dreamteams trainde hij de selecties en dus stond Ekkelboom zeker 6x in de week op het trainingsveld. Niet van het veld te slaan en het grote compliment is dat hij misschien maar één training heeft gemist. Voor de rest stond hij er in weer en wind om zijn elftallen van trainersstof te voorzien en ook mentaal voor te bereiden op de wedstrijden.

Vanuit de zaal op het veld
Bas Ekkelboom begon in 2003 bij KOSC als coach van een zaalvoetbalteam. Toen zijn neef Jaap Oolderink competitie mocht voetballen startte hij zijn trainersloopbaan bij de Ootmarsumse voetbaltrots bij de F9 waarin Jaap en ook onder meer Ief Kottink speelden. Tot en met KOSC E1 is Bas met dit team meegegaan om samen met trainers als Wilco Broekhuis, Marcel Onland en Ivo Kottink dit team te begeleiden. “Vijf jaar lang heb ik ze mogen trainen. Het is een mooie groep voetballers, waarvan de meesten nu in de JO 17-1 spelen. Werken met zo’n groep is echt geweldig. Wederzijds respect is voor mij heel erg belangrijk. Natuurlijk hanteer je regels en moet je in alle opzichten duidelijk zijn. Het mooiste is dat je respons en waardering krijgt van deze knapen,” vertelt Bas Ekkelboom. Juist op dat moment komt Ief Kottink het complex op fietsen. “Ha trainer Bas,” klinkt het direct. “Hoe lang heb ik je mogen trainen?” vraagt Bas. “Vijf jaar en dat waren hele mooie jaren,” complimenteert de jonge Ief zijn eerste trainer.

Het bleef niet alleen bij trainen, want samen met Gerrit Wolberink nam hij zitting in de Technische Commissie en schreef met zijn maat een Technisch Beleidsplan. Binnen de jeugdafdeling was Bas multifunctioneel inzetbaar en als er eens een trainer uitviel dan was Bas nooit te beroerd om die taken over te nemen. “Voetbal is mijn lust en mijn leven en daar ligt mijn hart. Ik heb meerdere modules gevolgd, cursussen afgerond en in geschoold dankzij de theorielessen. Je leert het vak echter in de praktijk. Ik heb geen trainer als voorbeeld, want ik wil mezelf kunnen zijn. Dat betekent niet dat ik de wijsheid alleen in pacht heb. Ik praat graag met anderen over het trainen, het coachen, maar ook hoe je met (jonge) mensen om moet gaan. Trainen is niet alleen allerlei trainingsvormen aanbieden. Je moet ook een team smeden, collectief sterk maken en zorgen dat alle neuzen dezelfde richting op wijzen. Dat maakt het ook zo boeiend. Ik kom ook wel eens thuis bij mensen, want niet alles gaat op rolletjes en dan ben je als trainer toch voor sommigen een vertrouwensman. Ook daarin moet je keuzes maken, er goed over nadenken en vaak je gevoel volgen.”
Bas Ekkelboom is een trainer met visie en houdt van duidelijkheid. “Met een team spreek je regels af en die hoor je samen, dus ook de trainers, na te komen. Ik hou van verzorgd voetbal van achteruit en werk met die jongens aan een juiste mentaliteit en teamgeest.  Ik ben Bas Ekkelboom, loop niet naast mijn schoenen, maar kopieer ook niemand. Ik heb altijd de intentie om spelers en speelsters in hun waarde te laten. Daarnaast probeer ik altijd of ze op meerdere posities inzetbaar zijn. Het is voor een aanvaller ook heel goed om eens in de verdediging geposteerd te worden. Dat vergt een hele andere discipline en daardoor bereik je, als de voetballers daar open voor staan, dat ze meer begrip krijgen voor een andere positie dan ze gewend zijn. En andersom geldt dat natuurlijk ook.”


Damesafdeling KOSC zit in de lift

Twee jaar geleden begon Bas Ekkelboom als trainer bij het KOSC Vrouwenteam. De damesafdeling zit bij de Ootmarsumse voetbalclub in de lift en wat resultaten betreft heeft men niets te klagen, want drie vrouwen/meisjesteams hebben het kampioenschap gepakt. “Op het moment dat ik twee jaar geleden als trainer instapte bij het KOSC vrouwenteam hebben we gewerkt aan onze doelstelling om dit jaar kampioen te worden. Het mooie is dan dat het gelukt is. Zij waren echt het beste team in de competitie. De laatste weken waren zwaar, maar het is op basis van een hecht collectief gelukt om de titel te veroveren. Dat is voor mij echt een hoogtepunt en ik vind het vooral klasse voor die meiden, die achter onze visie stonden en er hard voor hebben gewerkt om dit met elkaar te bereiken. Dat doe ik niet alleen, maar ook een Remco Schulte en Denis van der Schoor zijn van groot belang geweest om deze titel samen veilig te stellen. Het eerste jaar was een seizoen om ons te oriënteren en daarna hebben we ‘the road to victory’ samen uitgestippeld. Belangrijk is dan de eerste overwinning tegen PH in het seizoen 2018-2019. We wonnen met 5-1 en in het team stonden drie B-meiden alsof ze al jaren mee voetbalden. Die wedstrijd gaf direct al heel veel vertrouwen en na zo’n start konden we verder bouwen met als resultaat het kampioenschap dit jaar.
Ik ben trots op die meiden en op de rest van de staf dat we dat samen hebben bereikt.”


De volgende stap

Voor Bas Ekkelboom is er na de successen van het afgelopen seizoen een volgende stap in zijn trainerscarrière. “Een oud collega en maatje van mij vroeg of ik nog een trainer wist voor het NEO vrouwenelftal. Ik heb aangegeven dat ik wel iemand kende,” lacht Bas Ekkelboom, “Ze vroeg natuurlijk naar die naam en was blij verrast dat ik die vacature wel wilde invullen. Een paar weken later is er een gesprek geregeld met een leidster en speelster van dat team en leden van de Technische Commissie. Het klikte van alle kanten. Vervolgens heb ik het team gesproken en na die eerste bijeenkomst was het ijs gebroken en wist ik dat ik deze nieuwe uitdaging een kans wilde geven. Voor mezelf had ik bij KOSC al mijn taken terug willen brengen tot trainer van het Vrouwenteam. Dit aanbod kwam voorbij en dat heb ik met beide handen aangegrepen.”

Er zijn twee dingen, die de ambitieuze trainer nog kwijt wil. “Het vrouwenteam van KOSC is door mijn vertrek op zoek naar een nieuwe trainer en die kunnen zich melden bij de Ootmarsumse voetbalclub. Het is een leergierige groep en deze meiden verdienen een trainer om hen weer verder te helpen in hun ontwikkeling. En bij KOSC mag er rustig wat meer waardering komen voor de vrouwen – en meisjesafdeling. Het ledenaantal groeit en het niveau wordt steeds hoger. Geef dat een kans door deze teams de juiste faciliteiten te geven. En vooral aandacht. Ze zijn het waard, want deze meiden werken hard en willen heel graag beter worden. Ik vertrek naar NEO, maar KOSC blijft in mijn hart en dus zal ik, wanneer het mogelijk is, langs de zijlijn staan om nog wat wedstrijden te volgen. Aan de andere kant moet ik reëel zijn en dus ligt mijn prioriteit het komende jaar bij NEO. Het is een geweldige uitdaging waar ik ontzettend veel zin in heb,” besluit ‘de kleine generaal’.

Bron: InenOmOotmarsum