Historie

O.S.C. Onder deze naam, die zoveel als Ootmarsumse Sport Club moet hebben betekend, speelde een voorloper van de voetbalvereniging KOSC in de jaren twintig voetbalwedstrijden tegen clubs uit de buurt. In 1927 had zich een elftal gevormd bestaande uit spelers zoals Bernard Schulten, Herman van Zuilekom, Toon Moekate, Theo en Herman Wilbers, Herman Veelders, Bernard van Benthem en Lud Urban. Allemaal achternamen die we nog steeds veelvuldig tegenkomen in Ootmarsum.

“Keploan, wie wilt met ne voetbalclub beginn; wi’j adviseur wodn?” Met deze vraag werd in juni 1933 kapelaan van Rossum geconfronteerd toen hij op het Kerkplein liep te brevieren. Een stel jongens stond gespannen te wachten op het antwoord. Toen het positief uitviel, was de Katholieke Ootmarsumse Sport Club op 20 juni 1933 geboren. Aanvankelijk kon alleen nog maar met junioren worden gespeeld, maar drie jaar later, in 1936, kon er ook een seniorenelftal worden geformeerd. Dat eerste senioren elftal trad op 8 maart 1936 aan tegen Dinkelland. Het voetbalveld was bij “de Vinke” aan de Oldenzaalsestraat.

KOSC kan terugzien op een rijke historie waarin midden jaren ’80 een periode was met een gouden randje. Het 1ste elftal van KOSC wist in die tijd zelfs een korte periode te verblijven in de 2de klasse van de KNVB. Deze periode van grote successen viel in 1983 samen met onder meer het gouden 50-jarig bestaan van de club dat groots werd gevierd. Helaas degradeerde het 1ste elftal van KOSC in de beginjaren ’90 naar de 1ste klasse van de toenmalige TVB, thans 5de klasse KNVB.

In 1993 werd het 60-jarig bestaan, mede door de aanstaande ingebruikname van een nieuw voetbalcomplex, gevierd.

In 1995 werd een absoluut hoogtepunt bereikt toen in dat voorjaar de verhuizing plaatshad van het huidige “Plan Vinke I” naar sportpark “’n Tooslag”. Een modern geoutilleerd sportpark waar jarenlang op is gewacht en dat voldoet aan de eisen van de hedendaagse amateurvoetbalsport. Het clubgebouw, dat bij de officiële opening is opgedragen aan de vele vrijwilligers die de club rijk is, is geheel tot stand gekomen met eigen mensen en middelen.

In 2003 werd onder leiding van Martin Welman het kampioenschap behaald en volgde promotie naar de 4de klasse. Na 2 jaar in de 4de klasse te hebben gespeeld volgde degradatie naar de 5de klasse.
Onder leiding van Koos de Wals werd vervolgens in 2006 en in 2007 het kampioenschap behaald en speelde KOSC in de 3de klasse van de KNVB. Na weer één jaar in de vierde klasse te hebben gespeeld werd onder leiding van Marcel Degenaar het kampioenschap behaald in de 4de klasse in 2011. KOSC behaalde in het seizoen 2011/2012 in de derde klasse A de eersdte periodetitel en wist deze periodetitel in de nacompetitie te verzilveren met een promotie naar de tweede klasse J. Weer een hoogtepunt in de rijke clubhistorie.

KOSC is de laatste jaren flink gegroeid en telt inmiddels meer dan 700 leden. In het seizoen 2012/2013 neemt KOSC met een record aantal teams van 48 deel aan de competitie.

In 2014 heeft KOSC de accommodatie enorm opgewaardeerd. Er is met inzet van vele vrijwillgers een fantastisch kunstgrasveld gerealiseerd. Daarnaast zijn alle kleedkamers gerenoveerd. De leden, sponsoren en de gemeenschap hebben dit allemaal mogelijk gemaakt. Met donaties en acties is maar liefst € 130.000,- bij elkaar gebracht.

KOSC 1 is in 2014 via de nacompetitie weer gepromoveerd naar de 2de klasse.