Een echte derby met KOSC 1 als winnaar

De wedstrijd tussen KOSC en Vasse kende alle facetten van een echte derby. Veel Vassenaren omzoomden het veld, want hun trots strijdt om de titel in de Vierde Klasse. Voor KOSC waren de belangen heel anders, want bij winst speelde men zich nagenoeg veilig in deze Vierde Klasse. De thuisploeg won dankzij een zeer fraaie treffer van Jorrit Weierink, die de bal met veel gevoel voorbij de uitstekende keeper van Vasse krulde. Dit doelpunt bleek de beslissing te zijn in een niet hoogstaande wedstrijd, die echter tot en met het laatste fluitsignaal bol stond van spanning.
In veel gevallen, gelet op al de derby’s die KOSC heeft gespeeld, waren de Ootmarsummers op voorhand vaak de favoriet. Denk maar aan wedstrijden tegen Reutum en uit een ‘grijs’ verleden SDC en TVC, maar ook recentere ontmoetingen tegen Fleringen en Vasse. Zeker tegen clubs als Reutum en Vasse waren deze ploegen de underdog. De gewonnen derby tegen Vasse kende een heel ander verhaal. Vasse strijdt volop om de titel met La Première als grootste concurrent. Voor KOSC rinkelden de alarmbellen, want het degradatiespook keek om de hoek. De kentering kwam met het gelijke spel tegen De Lutte. Daarvoor verloor men op 18 april nog thuis van Victoria’28. Vanaf dat moment bleef KOSC ongeslagen en zeker de overwinning op Oldenzaal zorgde voor veel opluchting. Tegen Vasse speelde KOSC met het hart. De Ootmarsumse ‘underdog’ maakte het de titelkandidaat vanaf het begin erg moeilijk om in het spel te komen. Er werd voor iedere meter gestreden en dat misten de trouwe supporters in meerdere wedstrijden dit seizoen. Vasse probeerde het steeds weer om een opening te creëren, maar echt grote kansen kreeg het niet. Schoten over en naast het doel en de nodige corners waren de wapenfeiten van de ploeg uit Vasse. KOSC kon daar niet veel tegenover stellen en op het keiharde veld bleek het voor beide teams niet eenvoudig om tot goed combinatievoetbal te komen. Vasse was dreigender, maar wist niet tot grote scoringskansen te komen. De 0-0 was dan ook een terechte weergave bij rust.
Na de pauze verving Rens Oortman de geblesseerd geraakte Stefan Bonke. Het spelbeeld werd er daardoor niet echt anders van. Vasse kende het meeste balbezit en was dreigender. KOSC gokte op de counter en dat resulteerde in de 60e minuut in het enige doelpunt van de wedstrijd. Vasse dacht aan buitenspel, maar de scheidsrechter, die het zonder VAR moet doen, nam een geheel andere beslissing. Met een steekpass werd Jorrit Weierink vrij gespeeld en vanaf de rand van de zestien wist hij het leder met veel gevoel via de binnenkant van de paal binnen te schieten.
Vanaf dat moment nam Vasse het initiatief en zette alles op alles om de gelijkmaker te forceren. KOSC kende het nodige geluk en daarnaast was de Ootmarsumse verdediging niet te passeren. Keeper Wouter Velthuis speelde, na een wat onwennige eerste helft, een hoofdrol door bij gevaarlijke situaties goed in te grijpen. Ook de andere verdedigers met de jonge Thijs Hulskotte stonden hun mannetje en gaven nauwelijks kansen weg. Vasse speelde zeker niet zijn beste wedstrijd van het seizoen, terwijl KOSC met heel hard werken en vol overgave de 1-0 voorsprong over de streep wist te trekken.
Stijn Teders viel nog in voor Diederik Nijhuis en met zijn snelheid en verrassende acties zorgde hij voor veel sten vanuit het publiek, maar nog belangrijker voor een aantal gevaarlijke acties. Helaas leverde het voor KOSC geen doelpunt op.
Na ruim 90 minuten was daar die cruciale overwinning voor de thuisploeg op één van de sterkste elftallen in deze Vierde Klasse geeft KOSC echt meer lucht.
Zondag  22 mei  is de uitwedstrijd tegen de Tubanters en een week later volgt op ’n Tooslag de match tegen Zenderen Vooruit. Deze beide tegenstanders staan op de onderste twee plaatsen.

Bron: InenOmOotmarsum