Gelijkspel onvoldoende voor KOSC 1 om klassenbehoud veilig te stellen

De tweede degradatie op rij is een feit voor het eerste van KOSC. De Ootmarsummers wisten tegen naaste concurrent Juventa na een 2-0 achterstand er nog wel een gelijkspel uit te slepen. Dat is echter niet voldoende om de gang naar de Vierde Klasse te stoppen. In feite geen verrassing meer, want met nog twee wedstrijden te gaan was de achterstand van vijf punten op Juventa schier onoverbrugbaar.
De positivo’s probeerden er nog wel de moed in te houden. Echter ook in deze wedstrijd kwam het grote euvel nog eens aan het licht en dat is kansen benutten. Ook in deze pot kreeg KOSC in het eerste half uur toch zeker drie opgelegde kansen en ook nog eens een stuk of drie mogelijkheden. Het lukte echter niet om de bal tussen de palen te krijgen. Juventa gaf het juiste voorbeeld, want het eerste schot op goal na 32 minuten betekende wel de 0-1. Het Wierdense elftal kwam uit een corner op voorsprong. De bal werd hoog weggekopt en vervolgens nam niemand bij KOSC het initiatief om de bal weg te trappen. Sander Geerdink maakte daar gretig gebruik van en vanaf  de rand van de 16 liet hij keeper Ralf Muller kansloos. Zeven minuten later was het opnieuw Juventa dat de tweede kans niet onbenut liet en de marge verdubbelde.
In de tweede helft wist Stijn  Brunninkhuis met de kop de aansluitingstreffer aan te tekenen. De thuisploeg zette nog even aan, maar het initiatief ebde weg en dus waren er vervolgens voor Juventa grote kansen om de score uit te bouwen. Ralf Muller onderscheidde zich een aantal keren en voorkwam daarmee een zeker doelpunt. Voor het Wierden doel was er ook de nodige dreiging van KOSC. Schoten van Jorrit Weierink, Fabian Harperink en Hugo Kotterman troffen echter geen doel. Veel kansen dus, maar geen goals en die hadden aan beide kanten nog kunnen vallen. Uiteindelijk was het Stijn Brunninkhuis, die zijn sterkste kant liet zien en na een mooie voorzet van Jorrit Weierink fraai kon inkoppen.
Daar bleef het bij. Juventa bereikte met dit resultaat de nacompetitie, terwijl KOSC in twee jaar tijd van Tweede Klasser teruggeworpen is naar de Vierde Klasse. Het leverde geen vrolijke gezichten op in Ootmarsum, maar de degradatie kwam ook niet uit de lucht vallen. In de Tweede Klasse bivakkeerde men veelal in de kelder van de ranglijst en na het stoppen van een goede lichting voetballers was het vanaf het begon duidelijk dat lijfsbehoud het doel moest zijn. Ook het afgelopen seizoen kwam KOSC moeizaam uit de startblokken en heeft dit elftal nagenoeg na alle competitierondes de rode lantaarn gedragen. De onnodige nederlaag uit tegen Oldenzaal en de verloren partij tegen Eilermark bleken het breekpunt. Vanaf dat moment pakte de concurrentie de nodige punten, terwijl KOSC mondjesmaat de punten bij elkaar sprokkelde. Na 25 wedstrijden heeft het Ootmarsumse elftal 17 punten en het slechtste doelsaldo van deze Derde Klasse, namelijk -38. Die cijfers liegen niet en dus is de degradatie terecht.
De Vierde Klasse hoort in principe niet bij KOSC gelet op het ledenaantal. Toch is het niet anders en doen de Ootmarsummers opnieuw een stapje terug. Het is een open deur, maar een nieuw seizoen en nieuwe kansen. Uitgaan van eigen kracht en vooral een team samenstellen dat gewapend is tegen het fysieke geweld in deze Vierde Klasse. Met de blijvers Fabian Harperink, Wouter Engbers en Jorrit Weierink als sterkhouders heeft men de kwaliteit om ook de jonge talenten beter te laten renderen en in ieder geval eens een seizoen te laten spelen zonder het degradatiespook op de schouder.

Bron: In en Om Ootmarsum