Koninklijke onderscheiding voor Martijn ten Kate

Ruim vijftien jaar verleent Martijn ten Kate al mantelzorg aan zijn grote vriend Martijn Morsink. Dat is de belangrijkste reden dat de 47-jarige Martijn ten Kate door locoburgemeester Benno Brand koninklijk is onderscheiden tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde op het hoofdveld van voetbalvereniging KOSC waar Martijn ten Kate en Martijn Morsink ook veel vrijwilligerswerk verrichten.

“Jullie vieren een heel feestelijk weekend met zijn allen op ‘n Tooslag. De jeugd van Set-Up ’65 en KOSC komt bij elkaar en natuurlijk bent jij, Martijn,  daarbij aanwezig. Je bent hier samen met Martijn Morsink  en dat is bijna vanzelfsprekend. Samen vormen jullie een hecht duo waar veel mensen een voorbeeld aan kunnen nemen: dít is nou echte vriendschap,” vertelt Benno Brand.  “Er is veel waardering voor deze vriendschap. Meer dan jezelf waarschijnlijk denkt. Het is zelfs officiëler dan je denkt, aangezien mantelzorg tegenwoordig een erkende verdienste is voor officiële uitingen van waarderingen. Ik maak daarom graag van de gelegenheid gebruik om de loftrompet te steken over jouw verdiensten als mantelzorger en als vrijwilliger.

De progressieve spierziekte, waaraan Martijn Morsink lijdt, is niet niks. Op jeugdige leeftijd kon hij actief sporten – waaronder bij ‘zijn’ voetbalvereniging KOSC – maar in de loop der jaren heeft de spierziekte flink zijn tol geëist en zit hij nu permanent in een rolstoel. Dat wil echter niet zeggen dat hij niet deelneemt aan de maatschappij. Integendeel. Hij is juist heel actief en bij veel dingen betrokken. Dat is nadrukkelijk dankzij jou, Martijn ten Kate.  Jij verleent namelijk sinds ruim 15 jaar mantelzorg aan jouw goede vriend Martijn Morsink. Deze toewijding reikt ver; het schijnt dat je zelfs een bovenwoning hebt geweigerd, omdat de andere Martijn anders niet bij je op bezoek kon komen.

De mensen in jouw omgeving hebben veel waardering voor deze instelling. Zonder jouw hulp is Martijn Morsink beperkter in zijn doen en laten en zijn welzijn. Jullie gaan elk jaar samen op vakantie en jij zorgt er altijd voor dat jullie veilig op de plek van bestemming aankomen en echt vakantie kunnen vieren.

En zo heeft FC Twente aan jullie ook trouwe supporters. Bij elke thuiswedstrijd zijn jullie present en ook dan zorg je er altijd voor dat jullie op tijd in de bus zijn voor een gezellige wedstrijd. Jij zorgt dan ook weer voor een veilige thuiskomst en als het nodig is – oftewel als het laat wordt – zorg je er zelfs voor dat de thuiszorg niet hoeft te komen voor de nachthandeling.  Verder kreeg ik een lijstje van evenementen, die mij ook wel wat lijken: de Zwarte Cross, pretparken, festiviteiten. Jullie doen samen leuke dingen. Voor jou is dat eigenlijk normaal, maar voor buitenstaanders is het bijzonder. Het is namelijk niet zomaar een ‘gewone’ dag uit, zoals voor de meesten. Het is voor iemand met een beperking een lastige opgave. Die wordt door jouw inzet echter ineens omgezet naar iets haalbaars. Iets waardoor jouw goede vriend altijd mee kan doen aan ‘gewone’ activiteiten. En dat is bijzonder.”
Het is niet alleen de mantelzorg voor Martijn Morsink, maar Martijn ten Kate is meer dan 20 jaar actief binnen de voetbalvereniging KOSC. Hij heeft er in al die jaren tal van functies bekleed, van scheidsrechter tot jeugdleider en vrijwilliger bij de barcommissie. Momenteel actief als scheidsrechters coördinator bij de senioren en samen met Martijn Morsink is Martijn leider van het voetbalteam Jongens Onder 15-2.

“Dit jeugdweekend leek ons – daarmee bedoel ik nadrukkelijk ook de mensen van de vereniging en van de familie ten Kate – een mooi moment om Martijn ten Kate  te eren voor de niet-aflatende inzet voor het welzijn van zijn goede vriend Martijn. Zoals ik al zei: mantelzorg is tegenwoordig een zeer geldige reden voor een officiële onderscheiding. Die krijg je dan ook vandaag. Ik heb de eer jou te mogen meedelen dat het zijne majesteit de Koning heeft behaagd jou te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau. Van harte gefeliciteerd en ik hoop dat je deze onderscheiding met trots zult dragen,” besluit Benno Brand zijn speech. Martijn ten Kate kreeg vervolgens een hartverwarmend applaus van de aanwezigen, waarna hij de felicitaties ontving van zijn naaste familie, de familie Morsink en de andere belangstellenden. Van voetbalvereniging KOSC kreeg hij nog een mooie bos bloemen, waarna iedereen in de kantine gebruik kon maken van een hapje en een drankje. Een mooi moment was zeker toen Martijn en Martijn elkaar in de armen namen. Een vriendschap voor het leven.

Bron: In en Om Ootmarsum