(Niet) Week van de scheidsrechter

Ook dit jaar vindt de ‘Week van de Scheidsrechter’ weer plaats. Een sportbreed initiatief waarbij het uitspreken van waardering voor de arbiter centraal staat. De Week van de Scheidsrechter is van 5 tot en met 13 oktober 2019.

Tijdens deze week wil KOSC zoveel mogelijk voetballers en voetballiefhebbers de scheidsrechter laten bedanken voor hun waardevolle inzet. Zij maken het immers mede mogelijk dat zo veel voetballers wekelijks op het veld van het spelletje kunnen genieten! Het bedanken van de scheidsrechters kan op veel verschillende manieren en misschien doen jullie dat ook al voorafgaand of na elke wedstrijd. In de Week van de Scheidsrechter willen natuurlijk zo veel mogelijk scheidsrechters in het zonnetje zetten.

KOSC beschikt over een divers scheidsrechterskorps. Vorig seizoen heeft een aantal mensen hun NOT clubscheidsrechters diploma gehaald. Allemaal met hun eigen ‘drive’, allemaal om beter te worden in hun hobby. Ieder met zijn eigen kennis, kunde, ervaring en beperkingen. De één wat fanatieker dan de ander.
Wie kent ze niet, de scheidsrechters van vroeger, bakker Jan Schulten, Huub Borrenbergs, Rinus Floot en Fons Weustink. Dankzij hun hebben we jarenlang onze wedstrijden kunnen spelen.

Nu hebben we b.v. Gerke Hagedoorn die op zaterdag glimlachend tussen de spelers/speelsters staat en vaak begint met de kreet “jongens, laten we er een mooie pot voetbal van maken” Of neem nu de familie Schulte, Martin en zijn zoon Remco, zo vader zo zoon, beide zijn regelmatig te vinden op de KOSC velden in hun scheidsrechter tenue. Helemaal stoer is Daan Hulsmeijers, nog geen 16 jaar, vorig jaar een kruisband scheuren, daardoor niet kan voetballen, en dus maar een jaartje ging fluiten. De JO11 teams worden wekelijks gefloten door spelers/speelsters uit de JO17 groep die zo kennis maken met het vak “scheidsrechter”. Bij de senioren hebben we b.v. Peter Breed, jeugdvoorzitter van KOSC in de vorige eeuw, die wekelijks zijn potje fluit en Louis Brunnikhuis overgekomen van DTC en nu bij KOSC op zondagmorgen een wedstrijd in goede banen leidt. En zo hebben we er nog meer, ieder in zijn/haar eigen leeftijdsklasse maar allemaal even belangrijk.

Handen schudden !
Hoe mooi zou het zijn als we de weekenden van 5 en 12 oktober allemaal voor de wedstrijd en na afloop de hand schudden van de man in het zwart of welke kleur dan ook. Of hij nou goed of slecht heeft gefloten, dat is helemaal niet relevant. Uit ervaring weet ik dat dit een geweldige vorm van waardering is. Ik geef het je overigens te doen. In een split second de juiste beslissing nemen, soms van dichtbij, een andere keer van veraf. En bovenal, niet de regels pietluttig toepassen maar met gezond verstand de wedstrijd leiden.

  • Zou het de trainers ook lukken om helemaal niets van de kant te brullen over de besluiten die genomen worden.
  • De kers op de slagroom: spelers zeggen ook helemaal niets, ook niet als je overduidelijk een oor wordt aangenaaid.

Stel nou dat dit allemaal gaat lukken. Zouden we het dan ook met zijn allen kunnen volhouden? Ik ga het proberen, een betere wereld begint tenslotte bij je zelf. Laten we eens gek doen. Hoe mooi zou het zijn als we het omdraaien. Eén weekend per jaar mogen we mopperen, wegwerpgebaren maken en bedanken we de ‘thuisfluiter’ niet. De rest van het jaar zijn het de weken van de scheidsrechter. En in de NIET week van de scheidsrechters zorgt de club gewoon voor extra aandacht voor haar korps. Daar is dat weekend alle gelegenheid voor, de wedstrijden worden namelijk simpelweg afgelast.